d28) Betraktninger for Nokia NMT450 utstyr til amatørradioformål
Evaluating NMT-equipment for amateur radio CW/SSB applications


Se forøvrig følgende sider:
d24. NEC 2m personsøkerutstyr (Main page)
d25. Magnetic 2m personsøkersendere som surplus (Magnetic PBS817)
d26. Compact 9000 personsøkerutstyr
d27. Mitsubishi NMT450 utstyr (Main page)
d29. Anvendelser av kort fra NOKIA NMT900 basisstasjoner
d32. UHF effekt modul til å øke effekten fra signalgenerator til uttesting av PA-trinn
d33. Coaxkontakter, dummyload, overganger, sirkulatorer, retningskoplere etc


Det har vært noe uvisshet om hvordan radioamatører skal få tilgang til utstyret som blir skiftet ut, flere av oss har gått og trodd at man måtte organisere turer til fjelltoppene, endel slike turer har også foregått etter spesiell tillatelse, for en god del ligger utstyret utenfor stasjonene og det er vanskelig å nekte folk å plukke med seg utstyr.
Dessverre klarer ikke NRRL å formidle opplysninger slik at dette blir klart opp. Utstyret aktuelt for amatører som er interessert i VHF/UHF DX - spesielt med litt effekt, 7/16 Spinnerkontakter er svært verdifulle, her er det mange kombinasjoner og overganger.



Fra LA7PK Jervell Jacob (Telenor Nordic Mobile)  på Fåberg har jeg mottatt den gledelige melding til NRRL's medlemmer:

Det er riktig at det er en avtale med NRRL, men det ser ikke ut som det skjer noe.
Arbeidet med demontering er satt bort til eksterne entreprenører, så det er helt naturlig at man ikke lokalt har kjennskap til dette.
Det må pressiseres at utstyr kun er tilgjengelig gjennom Elektronikkretur AS, NRRL har fått beskjed hvordan man skal forholde seg,
dersom mange opererer på egenhånd risikerer vi at denne eneste muligheten også stenges.

 Med vennlig hilsen
 Jacob Jervell

Status.
Agder. Stasjoner med vei er demonterte, utstyret er levert til gjenvinning, vi klarer ikke å finne ut av NRRLs avtaler. På mange steder er utstyret satt utenfor stasjonen for senere helikoptertransport, og man må stå utenfor og demontere utstyret som er fyllt med snø, det er forsåvidt problemfritt så lenge man ikke roter til der, det er også en forutsetning at utstyret er samlet for videre transport. Har fått beskjed fra Bravida at det er iorden å ta med seg 19" rack fra de stasjonene det er slike. Mandalsgruppen trenger 2 stk, jeg trenger 2 stk, LA3BAA 1 stk, LA7GF tar gjerne 2-3 stk, LA6NCA, LA4WN og LA9CKA omtrent det samme osv. Så det er vel ikke akkurat slik NRRLs HQ-medlemmer går rundt og tror at dette er kun til VHF, hi hi hi !!!!!!!!!

Rogaland. LA1RO Leif Einar har sjekket opp for Sandnesgruppen. Vi har tidligere demontert massevis av utstyr for NMT900 og personsøkertjenesten og var forberedt på at dette ville komme. Det er antakelig noe sammenlignbar situasjon. Mange lett tilgjengelige stasjoner er demontert før vi fikk sukk for oss - allerede tidlig i januar, alt utstyr er levert til Norsk Metall Retur på Buøy, og det gikk umiddelbart i kverna. Hvis radioamatører ville hatt noe herfra måtte de betale transportutgifter, og da blir det litt mer komplisert, men som sagt er det ikke noe å hente. Dessverre vil ikke LA3JT og NRRL-HQ ut med hvilket tilbud som er kommet om hvordan vi kan få utstyr og vi må handle på egenhånd. Andre steder har det vært enklere.


Verktøy til demontering



Det er viktig å ha med seg tilstrekkelig utvalg av verktøy, men samtidig kan man som nødløsning klare seg med noe annet. Her er vist noenlunde hva jeg har brukt til å demontere slikt utstyr som er vist nedenfor. På de første stedene (Magnetic combinere og Nokia utstyr) manglet vi unbrako-nøkkel (3mm?), unbrakoskruer ble løsnet med sideavbiter og skrudd opp med REMA1000-skrutrekker (litt skrånende kant). På mange steder var det gjenstridige skruer, disse ble løsnet på tilsvarende måte og skrudd løs med stjernetrekkere. Det er litt forskjellige typer stjerneskruer, mye av det billigverktøyet som er å få kjøpt er forferdelig dårlig, men allikevel brukbart i noen tilfeller. Den største urmakertrekkeren i et sett kan med fordel medbringes hvis man løsner skruer med en annen stjernetrekker. Vannpumpetang er viktig til å løsne coaxplugger. Gammeldagse skruetrekkere er nødvendig til svensk/finsk utstyr. 6 og 8mm fastnøkler er nødvendig for å løsne SMA kontakter.

Til å demontere svenske Radiosystem 19" rack trengs 8mm unbrakonøkler eller kraftig skrujern med skrånende kanter som kan bankes ned og vris med skiftenøkkel.

NB. Siden ble for stor. Endel ting er flyttet til ny side, se ovenfor


NOKIA.
Nokia-utstyret er snekret omtrent over samme lesten, med den forskjell at frekvensreferansen er ekstern og felles for alle RX / TX i racket.
Frekvensoppsett er også her serielt fra felles controller.

Her er til gjengjeld noen MEGET fine PA-trinn som er montert eksternt fra transceiveren sammen med stepper-motor-justerte combinere.
PA-trinnene sitter sammen to og to på en kraftig aluminiumsbase, og her er det bare å skrelle av combinerne,
så har en 2x50W (eller 2x12,5W) PA-trinn i rustfritt stålboks med to vifter.
For begge fabrikat kreves +12 og +24V for drift av PA-trinnet
Ellers inneholdt Nokia-rackene mye fint i kabling - en orgie i SMA og tynn Tefloncoax, samt BNC og N-connectorer.
(+ Spinner !)
I Nokia-racket så det også ut til å være 2 stk. powersupplies for 48V og to for 230V. (Har ikke fått sjekket dette sikkert enda, men to og to er litt forskjellige, visuelt).



NOKIA BD34 NMT450 lineærforsterker.

Nokia BD34, 2 stk forsterkere m/vifter i lokket. Disse er originalt montert sammen med kavitetsfiltre som jeg har lagt igjen på stasjonene da min ryggsekk er liten og jeg foretrekker å redusere vekten til under 40kg pr tur, det tar litt tid å skru tingene fra hverandre, men med et utvalg stjernetrekkere går det greit.
Nærmere studie av lineærforsterker. Det er en testutgang øverst til venstre. PA-trinnet har følgende transistorbestykning: BFR93A, BFR96S, MRF581, UM1L3, UM1L25 (BLW90), ON4800 (MRF326), 2x ON4801(MRF327). Ved å måle mellom emitter-basis på de tre trinnene med krafttransistorer ser en at det er 0,5 ohm eller mindre, altså ingen lineærforsterker, et forspenningsnettverk er nødvendig. Spørsmålet er hvor mange trinn man trenger, vanligvis har man 2,5-10W tilgjengelig og man trenger ikke bygge om hele forsterkeren. Angivelig er dette trinnet eksakt likt med et som gikk på surplusmarkedet i Finland for 10 år siden og har 2x MRF327 i utgangen. Dokumentasjon er et problem. LA4MH driver også og tester, han har bare kommet over førstelinje beskrivelse, men er nokså tynnt. Original modul trenger 10mW for utstyring til 50W, men det er også noe regulering av effekten her. Noe slikt passer ikke til lineærforsterker. Man har bare bruk for de to siste trinnene. Hvis man antar at det er MRF326 og 2x MRF327 transistorer, skal drive på MRF326 være såvidt 1W for 130W ut (2x 10W til utgangstrinnet) med +24V driftsspenning (jeg har bare funnet nett-kraftforsyning fra Mitsubishi som gir +24V med passe strøm, men den var fryktelig stor og tung).


Ombygging av PA-trinn (bilde t.h. over).
Fjernet pre-driver transistor og diverse overflødige komponenter i basis og kollektorkretsen, også trimmekondensator inn på basiskretsen for Q4 (BLW90), f.eks. drossler for +24V og basis til jord. Starter med å vippe opp og løsne basistilkopling for transistoren ved å bikke den forsiktig litt opp fra printkortet med et tynnt knivblad, så kollektor og til slutt emittertilkoplinger. La en kopperfolie mellom der emitterene hadde vært loddet, og koplet inngangskabel rett inn der kollektor var koplet. Fjernet også transistorene i de to foregående trinn. Coaxkabel i utgangskretsen ble forlenget med 7%. LA8OJ testet PA-trinnet og fikk 120W ut med 3watt drive. Det lover bra for ombygging til lineærforsterker. De 3 første tilkoplingene fra gjennomføringskondensatorene til hovedkortet er +24, den neste er +12V. Har fjernet spenningstilkoplingskontakt (med RF inngangskabel) og vil ha styring og 12V regulator her. Vi har litt forskjellige oppfatninger om videre jobb og vil komme tilbake om det.



Litt mere detaljer, skjema, komponentplassering, komponentliste og beskrivelse av PA-trinnet har allikevel plutselig dukket opp hos noen amatører på østlandet. Det viste seg heldigvis å være en feil i skjemaet i forhold til virkeligheten, en avkoplingskondensator på inngangen av T1 skal være der (rettet her), ellers ville det vært komplisert å kople biasspenning på den ene utgangstransistoren!
NB. Forsterkeren er beregnet for 50W FM, men bestykket med transistorer som kan levere 200W, forutsetningen er selvsagt at det kjøles tilstrekkelig, kjølefinnene er noe underdimensjonerte i forhold til Mitsubishi-utstyr!



Forslag til styring via coax kabel og enkel bias regulator, mangler enkelte transistorer, nærmere prinsippdetaljer er vist på
side d2. Hvis utgangstransistorene er like kan man bruke felles regulator til de (Bias 2) og en ekstra regulator til driver (Bias 1). Motstandene R13 og R14 er små, i størrelsesorden 10...50 ohm og velges for passende biasstrøm (biasspenning ca 0,7V). R15 og R16 er brukt som strømbegrensning av basisstrøm, her har vi vurdert at det er en fordel å redusere effekttap i krafttransistorene fordi man risikerer at de avgir varme til de andre og bør derfor ha lavere spenning enn 24V, f.eks. +12V uregulert fra en ekstra transistor. R11 og R12 setter passende arbeidspunkt for BD135, avkoplings- og elektrolyttkondensatorer er ikke inntegnet. Et SSB Electronic 2m PA-trinn med tilsvarende biaskrets som ovenfor er vist på side d21. MJE1100 krafttransistor var ønsket, men da jeg skulle lete fant jeg bare RCA BDX33, de ser ut til å virke bra. Skanti bruker BDX53 i en 500W sender. Kanskje kan en like godt bruke en enklere kopling til forspenning av drivertransistoren. Motorola BDX53 ser ut til å være samme som RCA BDX33.
Utgangene bør avkoples med 0,1uF, 47uF og 100pF kondensatorer og tilledninger bør ha ferritperler, 6-hullskjerne mellom regulator og tilkoplingspunkt for basisspenning til de forskjellige trinnene.
Se forøvrig målinger på referansetransistorer (Q3 og Q5 ovenfor) på side
/la8ak/12345/n14.htm .

Se transistortilkopling for BC557, BD135, BDX33, 2N7006 eller VN2222 på
side c21


 

HF inngang til PA-trinnet er koplet på 'spenningskontakten'. Dummyload for sirkulator på oversiden av kjølefinne.


NOKIA BD34, 70cm transceiver. 4-dobbelt mottaker med 70MHz første MF, går direkte til 455kHz (ikke via 21,4MHz som for NMT900).
Kjempeflott utstyr - undrer om noen egentlig har bruk for noe slikt, det finnes så utrolig mye annet utstyr som er mye bedre egnet til amatørbruk, men har ingen interesse for folk.
Det var en som ville plukke ut de 4 stk 70MHz xtal filtrene, men det er vel mere hensiktsmessig å bruke kortene slik de er? Jeg har allerede liggende et hav med xtal filtre som aldri vil bli brukt. Det er unbrakoskruer i lokkene.



Nærmere studie av BD34 "mottaker", dvs 2stk 70cm mottakere på samme kort, fjernet skjermen over den ene inngangsmodulen (se detaljfoto til høyre), 70MHz 1MF og 455kHz med 2 keramiske filtre i hver, foruten massevis av ekstra tilleggsfunksjoner jeg ikke riktig har noe skjema for. Se også
side d29 om Nokia/Mobira NMT900 og mulig NMT450 transceiver. Det var dessuten montert et kort over dette, som ser ut som passiv splitter - med forbindelse fra RX inngang og til den ene inngang av hvert mottakerkort.
Innganskortet har følgende halvledere: BFG135, 2x RF49, SYM-2H-1 (Minicircuit) mixer.



En eldre NOKIA/Mobira variant transceiver (med MRF326 + 2xMRF327/ON4801 i PA) som ligner NMT900 transceiver, sannsynligvis for 70cm har også en interessant mottaker. Kort 1 øverst er inngangsfilter, kort 2 er mixer og resten av mottakeren. Kort 3 er VCO, og det siste er vel styring av VCO. Antar at mottakerkortet kan forsåvidt gå på hvilken som helst frekvens da det ikke har noe front-end selektivitet.





NOKIA BD34. RFA 03B. Dette er et RF-testloop kort. Det har en 10MHz xtal osc, SBL1 mixer og et 6.ordens båndpassfilter. Brukes til å teste RX resp. TX med RF-sløyfe. Ved å sende f.eks. på 463.950 får man tilbake et signal på 453.950 som tilsvarer mottakerfrekvens for aktuell kanal. NB. SMA-kontakten på bakveggen er +12V til kortet!


NOKIA BD34. RLA31. RF testloop kort. Hva som egentlig er forskjellig bruksområde for denne og
den over vet jeg ikke. 10MHz xtal og SBL1 mixer her også. En ganske anonym boks på nederste høyre del av skapet som jeg overså første gang. En orgie av BNC kontakter på baksiden med kabling til SMA kontakter oppe på baksiden av skapet.



Nokia RX høynivå push-pull pre-amplifier med 2x BFG193 og 2x SRFE1169. Det er effektdeler på utgangen - foruten måleuttak og ekstra tilkopling av RFTL som har noe mer dempning enn selve RF inngangen. Bildet ble litt kuttet fordi scanneren ikke er lang nok. Motorola SRFE1169 er antakelig kundespesifisert typenummer for sendertransistorer for å gjøre reservedeler dyrest mulig for kunden.




NOKIA OCA53 Master oscillator. 6,4MHz VCXO (NKG3004A)



Sender en tegning som viser tilkoplingene bak på disse power supply fra Nokia, NMT-454 Base. Innspenning skal være enten 48 V DC eller 230 V AC, alt etter hvilket supply det dreier seg om. (Type APA54 skal ha 230 V). Dette må tas med ett vist forbehold, da jeg foreløpig kun har sjekket 24 v utgangen. De øvrige utgangene er tatt ut fra tilkoplingene som var på bakplata i racket, men foreløpig ikke sjekket. Tar meget gjerne imot rettelser.

73 de Ralf/LA5QEA


TESTUTSTYR for 70cm PA-trinn (Power General Signator) se side d32


BACK

2005.04.09