d33) Coaxkontakter- og overganger, dummyloads og sirkulatorer for NMT-basisstasjoner.
RF power meters and coax cable accessories for 450MHz NMT base stations


Se forøvrig følgende sider:
a73 70cm NMT antenner (se LA5QEA's målinger av feltantenner)
d24. NEC 2m personsøkerutstyr (Main page)
d25. Magnetic 2m personsøkersendere som surplus (Magnetic PBS817)
d26. Compact 9000 personsøkerutstyr
d28. Nokia NMT450 utstyr
d29. Anvendelser av kort fra NOKIA NMT900 basisstasjoner


De foregående sidene ble for store og vanskelig å redigere. Endel om coaxkontakter, overganger og tilbehør er flyttet over til denne nye siden.


 

Her er vist noen av de N-kontaktene som er brukt til modifisering av båndpassfiltrene, to av de er nokså sære. Den første typen fant jeg på noen sirkulatorer for NMT900, de går i samme festehull som SMA-kontakter (dvs. mindre enn BNC). Den tredje typen kommer også fra noe surplusutstyr, den har samme størrelse flens som den som sitter på filtret fra før, vist bare som et eksempel. Den midterste er vanlig type, men planfrest under.




E.: Circulator from Magnetic combiner (2nd version) for Mitsubishi NMT450 Gen.1. Click on the picture for more info about tuning circulators to desired frequency band.
N.: Sirkulator fra 2. utgave Magnetic combiner for Mitubishi Gen.1 NMT450 utstyr.

Tilsvarende Philips 2722 162 08761 for Nokia utstyr. Two-stage circulators from NOKIA BD34. Not tested. It is a reflected power test output (4), probably to reduce power if reflected power is high.
Vanlig trick for å redusere frekvens er å redusere magnetfelt, når circulatoren er demontert kan man legge inn teflonduk mellom magnetene (man kan også prøve med papir), problemet kan være å få begge sirkulatorene på samme frekvensområde - med fare for litt gjennomgangsdempning. Se vedrørende justering (bildet oppforbi).
LA8OJ har målt på denne og mener det er ca 1,5dB dempning på 432MHz, kunne optimalisere lite grann med å bevege en liten magnet utenfor, men det var mikroskopisk. TX inngang er merket med 1-tall, dvs hvor det er en liten 50 ohms terminering.


 


Sirkulator med innebygget dummyload. Gir ca 1,5dB dempning på 432MHz. De er justerbare, doble sirkulatorer, med spole som kan varieres og kondensatorchipper som kan økes. En utfordring å åpne de, men LA8OJ hadde tydeligvis mere teft for slikt enn oss. Bildet til høyre viser forskjellige 1dB dempeledd som fulgte med personsøkersendere, må ikke forveksles med sirkulatoren til venstre.





"100W dummyloads" fra Magnetic combiner/filter for Mitsubishi NMT450.
1. generasjon dummy load til venstre og andre gen. til høire, effekt vil nok variere avhengig av størrelse på kjølefinne, jfr. info fra LA4MH på møte i Sandnesgruppen i november 2004, angivelig klarer den med størst kjølefinne 200W fra Drake TR-7. I Magnetic combiner for 2m var også et dummyload element montert mellom 2 kraftige kjølefinner.




Det ble litt tungt i ryggsekken forleden og jeg måtte demontere litt, allikevel bar jeg 34kg på ryggen i 20cm snø (har tross alt hjerteproblemer). Oppdaget da at det finnes to utgaver med dummy-load elementer, den første var merket 10GHz og LA6LCA har testet som brukbar til 6GHz, den var også brukt i Magnetic OLT-combinere (146-174MHz). LA4WN sier de har 40dB refleksjonsdempning på 1296MHz, og minst 30dB over andre frekvenser han har målt.

Den andre (nyere typen) lar seg greit åpne, tydeligvis nokså standard komponenter. LA4WN mener den er tvilsom i mikrobølgeområdet, 8dB refleksjonsdempning på 1296MHz, men sikkert mer enn god nok til HF og 2m. Har prøvd å bytte til forskjellige andre kontakter, BNC og han-N, bare hullene i flensen stemmer. For å kunne montere SO239 på den må en skru ut elementet og file større åpning i alumniumshuset eller modifisere kontakten.

LA5QEA's målinger av tilsvarende dummy loads, som du ser er de ikke brukbare til mer enn litt over 1 GHz. RL 20 dB, dvs. vswr = 1,22


En variant dummyload m/sirkulatorer som fulgte med i eget 19" filter-rack for Mitsubishi generasjon 2, det andre bildet er utsnitt fra baksiden på dummyload (dvs. dette er 3. utgave dummyload og filtre for Mitsubishi utstyr) av fabrikat Radiosystem (Magnetic).
Her er det type 2 dummy-load og en skal ikke forvente det er brukbart på høyere frekvenser enn 70cm, selv om det er brukt SMD komponenter, se LA5QEA's målinger av refleksjonsdempning. Det er 2 dummyload i samme hus. Diodedetektorer har uttak via SMB kontakter ved siden av N-kontaktene. (2005.04.01)



Et utvalg 7/16 og N-type kontakter og overganger funnet sammen med forskjellige varianter av NOKIA/Magnetic NMT450-utstyr og combinere. Det var noen flere N-overganger.





Her er noen flere N-overganger. Mener å ha sett enda en variant av vinkelovergang (hunn-hunn), men jeg har en kasse med overganger stående hos LA8OJ i Sandnes for å plukke ut det han er interessert i.



Tilsvarende surplus- Spinner 7/16 overganger og kontakter jeg tidligere har kommet over.



Det var noen forskjellige lokk til kanalfordelere i filterstativer, den til venstre er siste utgave, men de er bare rent lokk og gir ingen kontakt med coax'en, er kun brukt som beskyttelse.


Bare en ting som et stykke av slik tykk teflon coaxkabel er ganske kjekt å ha..... (4 stk slike kabler i et NOKIA BD34 skap, den ene kabelen er forresten RG214)






Gammelt (analogt) og nytt (digitalt) 300W display for wattmeter med alarmkoplinger til 19" rackmontasje (fra Magnetic combinerskap), har dokumentasjon for den siste utgaven, mangler foreløpig til den første. Disse brukes sammen med Mitsubishi NMT450 utstyr. Vegrer meg for å legge dokumentasjonen ut her. Her får man bruk for coaxoverganger og kabler som vist ovenfor. Til å demontere Magnetic utstyr trengs et utvalg vanlige skrutrekkere. Skulle gjerne hatt noen Magnetic 19" filterskap til shacken. (2005.04.02)




300W 432MHz in-line probe for wattmeter, delvis åpnet og med tilkoplinger for overgang til N-kontakter

Problematiske SMB-chassiskontakter

Har plukket ut endel SMB-chassis kontakter. De sitter skikkelig fast, men det viser seg at det er noe stoff på de, det må varmes opp for å slippe. Har varmet opp med 60W loddebolt på mutter og da løsner de litt så en klarer å vri litt på mutteren, siden må en bruke loddebolten til å dra mutterne rundt. Ble ikke klok på hva slags dimensjon de er, 6mm fastenøkkel var for liten og 7mm var for stor. LA8OJ sier jeg skal bruke løsemiddel (forgasser rensemiddel fra Biltema), så får jeg prøve det senere, da.


Om å lage seg N til SMB (SMA) overgang(-er)

SMA- og SMB-overganger vokser ikke på trær, dessuten er det dyrt å kjøpe seg alle aktuelle overganger, det kan dessuten være vanskelig å finne hvor man skal kjøpe de fra. Her ser en 2 forskjellige N-kontakter for RG58 e.l. Dessverre tenker man ikke langt nok når en finner slike avklippet med kort coaxkabel. Den øverste viste seg å passe veldig bra til å lage overganger med, mens den nederste var problematisk her. Det eneste som trengtes var å file til hylsen slik at den ble loddbar og feste SMB-kontakten på en flik messing- eller kopperplate. Det er et problem at loddetinnet vil krype oppover kontaktflaten, og når man slår dette mot skrivebordet blir SMB-kontakten flat, en kontakt ble ødelagt uten at jeg fikk vekk tinnet som ikke skulle være der. Det siste bildet viser resultatet.




En svært fin retningskopler er montert i høyre vange av Mitsubishi G2 skapet, LA4MH har testet den og sier den er bra for både VHF og UHF. NB. Enheten inneholder berylliumkopper og bør holdes unna spisebordet!!



[Nokia] Overså denne ved første besøk, det er en fin retningskopler som man ikke bør la ligge igjen efter seg.



Radiosystem/Magnetic antennefordeler til 8 sendere av Mitsubishi generasjon 1 med 7/16 Spinnerkontakter, denne er skrudd på bakveggen av 19" filterskap




Radiosystem 19x19" rack (1. utgave).
Til Mitsubishi utstyr er det brukt et combinerskap som vist her, se nærmere beskrivelse og om demontering på side d27.
Fordelen for oss med dette skapet er at det er 19x19" og måler ca 60x60cm slik at det passer for dypt utstyr som Racal Ra17 og Ra1772 mottakere mv.


BACK

LA8AK(at) online-dot-no

2005.04.11