LA5QEA:
Renovering av ”badekarsantenner” fra NMT-450 nettet, etc.


 
Renovering av ”badekarsantenner” fra NMT-450 nettet, etc.

Det fines flere typer av de såkalte ”badekarsantenner”, men felles for disse er at de dekker et stort frekvensområde, inklusivt vårt 70 cm bånd. Jeg har for eksempel målt ”return loss” på en slik antenne (Kathrein K733021). Mellom 430 og 440 varierte ”Return loss” fra 28 dB til 24,5 dB, noe som må sies å være særdeles bra.

Problemet med disse antennene er at de ofte er noe medtatt på overflata av glassfiberdomen, noe som egentlig ikke er så overraskende siden de har vært i bruk mer enn 20 år før vi fikk overta dem.

Hvis overflata kjennes matt, og man kanskje i tillegg begynner å se at fibrene løsner seg, bør antennen renoveres før den på nytt settes i drift.

Dette kan gjøres på følgende måte:

1)
Vask og skrubb overflata grundig i varmt vann med grønnsåpa eller lignende, for å fjerne fugleskitt og annen forurensning. Skyll til slutt vekk alle såperester med varmt vann, og la antennen stå til tørk innendørs noen dager.

2)
Hvis det er store skader i overflata, for eksempel hull, så må dette repareres med vanlig ”glassfiberreparasjonssett”. (Hvis overflata er hel, gå direkte til 3).

3)
Fjern alle skruene langs kanten av antennen, plasser deretter antennen på et par bukker, pappesker eller lignende i et godt ventilert rom. Tørk av overflata med filler som ikke loer så mye, og som er bløtgjort i lynol, for å fjerne eventuelle rester av fett. La deretter antennen tørke et par timer.

4)
Deretter påføres overflata på antennen kvit ”toppcoat”, av samme type som brukes på plastbåter etc. Denne malingstype selges som tokomponent og blandes normalt i forhold 100:2, Altså 2 % herder i forhold til mengden av maling.
Forsøk som jeg har gjort, tyder på at 170 gram maling + 3,4 gram herder rekker til overflata av K733021. Man bør ikke blande ut mer maling enn man klarer å bruke innenfor 15 minutter. Gamle syltetøyglass er utmerket til å blande mindre porsjoner i. Bruk flate pensler av en billig type, det er ikke bryet verd å rense dem etter bruk, så får man heller være litt nøye med å fjerne de hår som løsner mens man påfører denne maling.
Om man er vant til å utføre malerarbeid, rekker man med god tidsmargin å male hele antennen før malingen begynner å bli så tyktflytende at overflata blir stygg.

Man bør normalt påføre to strøk maling, men hvis malearbeidet er gjort grundig, og antennen i utgangspunktet ikke var alt for miserabel, kan man muligvis nøyes seg med ett strøk. Etter at malinga er gjennomherda, gjenstår det kun å skru inn alle de rustfrie karosseriskruene langs kanten av antennen.

Verken lynol eller tokomponent ”topcoat” lukter særlig bra, og det er heller ikke spesielt sunt å puste inn dampene fra disse stoffer. Hvis man derfor ikke har mulighet til å gjøre dette arbeid i et godt ventilert rom, eller vente på sommeren og gjøre det ute, kan man i stedet for ”topcoat” male overflata på glassfiberdomen med kvit bengalakk, etter først å ha utført punkt 1 og 2. Men i stedet for lynol (punkt 3) tørkes overflata av med white-spirit, før man begynner å male antennen.
Det man må dog være oppmerksom på er at bengalakk ikke tåler å stå ute i sol og vær mer enn maks 10 år før antennen må behandles på nytt.
Jeg har ikke kunnet måle noen forandringer rent RF-messig, hva enten det har vært brukt ”topcoat” eller bengalakk.
BACK

2005.04.02 LA5QEA